ΑρχικήΕλλάδαΕνισχυμένοι έλεγχοι για υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα

Ενισχυμένοι έλεγχοι για υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα

Η Ελλάδα διατηρεί από το 1996 εθνικό πρόγραμμα ελέγχου υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, που υλοποιείται από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) και τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου (ΠΚΠΦΠ&ΦΕ). Οι αναλύσεις γίνονται στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα και στο ΠΚΠΦΠ & ΦΕ Θεσσαλονίκης με σύγχρονες μεθόδους. Το 2024 αναλύθηκαν 3.759 δείγματα: 2.652 εγχώρια (70,5%), 153 από χώρες της ΕΕ (4,1%), 921 από Τρίτες Χώρες (24,5%) και 33 με αδιευκρίνιστη προέλευση (0,9%). Πηγές δειγματοληψίας ήταν supermarket (1.189), λαϊκές αγορές (691), συνοριακοί σταθμοί ελέγχων (558), σημεία διαλογής/μεταποίησης (451) και καταστήματα λιανικής (344) κ.ά. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι 46,95% των δειγμάτων δεν περιείχαν ανιχνεύσιμα υπολείμματα, 53,05% είχαν υπολείμματα εντός των ευρωπαϊκών ορίων, ενώ 3,24% κρίθηκαν μη συμμορφούμενα και 0,96% δυνητικά επικίνδυνα για την υγεία. Το επτάμηνο Ιανουαρίου–Ιουλίου 2025 ελέγχθηκαν 1.621 δείγματα. Τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν 271 δειγματοληψίες (49 στα σύνορα και 222 στην εσωτερική αγορά), με 63% ελληνικής προέλευσης και 37% εισαγόμενα. Εντοπίστηκαν 14 δείγματα με μη εγκεκριμένες δραστικές ουσίες και 10 υπερβάσεις ευρωπαϊκών ορίων. Τέσσερα δείγματα κρίθηκαν με πιθανή επικινδυνότητα για την υγεία: σταφύλια από Αλβανία, κατεψυγμένες πιπεριές από Κίνα, κεράσια από Ελλάδα και φασόλια από Μπενίν.

«Η προστασία του καταναλωτή είναι αδιαπραγμάτευτη. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εργάζεται καθημερινά για κάτι που αφορά όλους μας: την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία του καταναλωτή. Οι έλεγχοι που πραγματοποιούμε σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης τροφίμων αποδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων που φτάνουν στο τραπέζι των πολιτών είναι απολύτως ασφαλή», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι καταναλωτές στην Ελλάδα μπορούν να αισθάνονται σίγουροι και προστατευμένοι, καθώς ό,τι κρίνεται επικίνδυνο δεν φτάνει ποτέ στην αγορά ή ανακαλείται άμεσα. Η Ελλάδα όχι μόνο συμμορφώνεται, αλλά βρίσκεται στην πρωτοπορία της Ευρώπης όσον αφορά τους ελέγχους, αποδεικνύοντας ότι η ασφάλεια των τροφίμων μας είναι κορυφαία προτεραιότητα». Η ηθική προσέγγιση των πολιτών, των παραγωγών και των αρχών πρέπει να στηρίζεται στην υποχρέωση τήρησης κανόνων, στη διαφάνεια και στην πρόληψη βλάβης. Πρακτικές που οφείλουν να προωθηθούν είναι η έγκαιρη και ειλικρινής κοινοποίηση αποτελεσμάτων, η άμεση ανάκληση μη ασφαλών προϊόντων, η μείωση της χρήσης επικίνδυνων δραστικών μεθόδων μέσω ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων, και η στήριξη βιώσιμων καλλιεργητικών πρακτικών. Η συλλογική ευθύνη επιβάλλει επαγρύπνηση, σεβασμό στην υγεία των καταναλωτών και στο περιβάλλον, και συνεχή βελτίωση των ελέγχων ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και να προαχθεί ένα ασφαλέστερο και πιο δίκαιο αγροδιατροφικό σύστημα.